Idegen a testben – fül-orr gégészet vagy sebészet?

Már az elnevezés is rémisztő: mi az, hogy idegentest? Mint egy sci-fiben, amit soha nem szeretnénk megnézni, főleg ha a gyerekünk a főszereplő. 6 hónapos és 4 éves kor között mégis különös figyelmet kell fordítanunk erre a problémára, és fel kell készülnünk arra az esetre, ha véletlenül megtörténik a baj.

Most épp a fidget spinner a sláger, pár éve a mágnes volt, és vannak az örök klasszikusok: pénz, kavicsok, csokitojásba rejtett apró játékok és még sorolhatnánk. Állandó probléma az étel félrenyelése is. Szülőként oda kell figyelnünk, hogy ne adjunk a gyermekeknek olyan játékokat, tárgyakat vagy ételeket, amik légutakba, nyelőcsőbe kerülve bajt okozhatnak!

A nemzetközi irodalom szerint azok a gyermekek veszélyeztettek leginkább, akik:

 • sűrűn tesznek tárgyakat a szájukba
 • nem rágják meg alaposan az ételt
 • hajlamosak étellel/tárgyakkal a szájukban futkározni
 • nyelési zavarban szenvednek

Alapvetően két állapotot kell megkülönböztetni:

1. az idegentest a fülben, orrban, garatban vagy a légutakban van → fül-orr-gégészeti probléma

2. az idegentest a nyelőcsőbe, gyomorba került → gyermeksebészeti probléma


 

Honnan tudom, hogy a gyermekem légútjaiban idegentest van?

Ilyenkor a gyermek:

 • nem ad ki hangot
 • nem tud köhögni, de erőlködik
 • levegőért kapod
 • arca kékül, ajkai lilák

Ezekben az esetekben azonnal segítséget kell hívni és meg kell kezdeni a légúti idegentest eltávolítását.

Elsősegély – hogyan?

A kisgyermekeket fektessük a térdünkre arccal lefelé, és ötször üssünk a lapockái közé. Amennyiben ez eredménytelen, fektessük háttal a combunkra és alkalmazzunk ötször mellkasi lökést. Ezeket a manővereket ismételjük az idegentest eltávolításáig vagy a segítség megérkezéséig!

baby-choacking

Nagyobb gyermekeknél a Heimlich műfogás alkalmazható:

heimlich

Ha a légutakban mélyebben található az idegentest, sípoló hangot hallunk, a gyermek arca kékül, nyakát markolássza, halkabban beszél – ilyenkor kórházba kell őt vinnünk. Hívjunk mentőt!

Összességében ezen esetek, illetve a fülben, orrban találhazó idegentestek a fül-orr-gégészeti idegentest ügyeletre tartoznak.

Tipp: fülbe került idegentestet ne próbáljunk meg mi magunk eltávolítani!


 

Honnan tudom, hogy gyermekem nyelőcsövében vagy gyomrában idegentest van?

 • a gyermek nem tud nyelni, folyik a nyála
 • nem akar enni, inni
 • véres nyálat köp
 • hány
 • gyomortáji fájdalomra panaszkodikchoking kid

A nyelőcsőben tud a legkönnyebben elakadni idegentest, mivel ez a tápcsatorna egyik legszűkebb része. A legveszélyesebb, ha a gyermekünk gombelemet nyelt és ez található a nyelőcsőben. Ebben az esetben a gyermeket azonnal kórházba kell szállítani! Az elem 2-4 órán belül komoly marási sérüléseket okozhat. A kórházban ezt altatásban fogják eltávolítani.

Amennyiben egy idegentest a gyomorba jut, 75-80%-ban mindenféle beavatkozás nélkül, végeredményben a széklettel távozik. Az elemek, szegek, szúrós tárgyak is gond nélkül távoznak a bélrendszer sajátos mozgásának köszönhetően. Ezekben az esetekben elég, ha betartjuk orvosunk utasítását. Váltsunk rostdús étrendre, hogy segítsük az idegentest kimosását. Ugyanakkor érdemes a székletet is vizsgálni hogy tudjuk, mikor távozik a lenyelt tárgy.

Külön esetként kell kezelni mikor több mágnes kerül a bélrendszerbe. Ezek össze tudnak tapadni, és ha bélfalat csípnek be maguk közé, ronthatják a belek keringését. Ilyenkor, ritkán, a mágnesek műtéti úton való eltávolítása válhat szükségessé.

Összeségében elmondható, hogy a nyelőcsőbe, gyomorba került idegentest gyanújával a gyermeksebészeten kell jelentkeznünk.

11224230_10153641018041639_8485206406616883283_n

 

dr. Kőnig Róbert

https://www.facebook.com/drkonigrobert